Ochrona nas samych jak i naszej planety przed szkodliwym działaniem odpadów z tworzyw sztucznych jest tematem, o którym mówi się coraz częściej. 

Jednym z bardziej popularnych  produktów wykonanych z plastiku są słomki. W Polsce zużywamy ich około 3 000 000 każdego dnia.  Pomyśleliśmy , że gdyby udało nam się znaleźć jakąś alternatywę pochodzenia naturalnego to moglibyśmy mieć swój wkład redukcje zużycia niebezpiecznego plastiku.

Od początku zrezygnowaliśmy z promowania  słomek z bioplastiku i PLA. Wprawdzie producenci twierdzą, że są one biodegradowalne jednak w praktyce okazuje się, że potrzebują do tego określonych warunków jak wysoka temperatura i wilgotność. 

Słomki z makaronu są dość kruche poza tym smakują jak ... makaron.  Słomki papierowe mogą zamakać a poza tym do produkcji celulozy zużywa się i zanieczyszcza duże ilości wody.

Dobrym rozwiązaniem wydają się być słomki z łodyg pszenicy lub z trawy wietnamskiej jednak nie nadają się one do wszystkich napojów ze względu na średnicę. Te drugie mogą zostawiać smak i zapach.

Na szczęście znaleźliśmy produkt, który z jednej strony jest w 100 % naturalny a z drugiej  doskonale zastępuje stosowane do tej pory plastikowe słomki.

O nas

 Ecostraws